Hand en pols
Kijkoperatie pols
Oorzaak
Uw dokter heeft u een kijkoperatie van de pols geadviseerd. Dit is aangewezen als er een letsel aan de banden in de pols is ontstaan. Dit letsel kan in de banden tussen de handwortelbeentjes gelegen zijn maar ook aan het TFCC, een soort meniscus in de pols. Andere redenen voor een kijkoperatie kunnen slijmvliesirritatie in de pols zijn of onbegrepen klachten waarbij de kijkoperatie dient om een diagnose te kunnen stellen.
Klachten
De klachten zijn afhankelijk van de precieze oorzaak. Vaak zijn belastende bewegingen pijnlijk en kunnen er verschietende of
klikkende sensaties in de pols zijn. Dit geldt met name bij draaibewegingen. De pols kan stijf en opgezet zijn.
Operatie
De ingreep vindt plaats onder algemene of plaatselijke verdoving. Er worden 3 wonden gemaakt, kleiner dan 0,5 cm. Deze wonden dienen als ingang voor de camera en instrumenten. Afhankelijk van het type ingreep kunnen er meer wonden nodig zijn. Soms is het nodig een ingreep via een open (niet kijk operatie) benadering voort te zetten. Uw arts bespreekt van te voren de mogelijkheid hierop als dit op u van toepassing is. Hechten van de huid is meestal niet nodig.
De zwarte stippen tonen de locaties van de meest gebruikte wonden. De wonden worden tussen de pezen en botten geplaatst
Voorbeeld van een kijkoperatie waarbij met camera en kleine instrumenten in de pols de operatie gedaan kan worden.
Operatiebeeld: het haakje dat u in beeld ziet is in het echt ongeveer 2 mm groot
Nazorg
Dit is uiteraard afhankelijk van het type operatie en varieert van een verband gedurende 7-10 dagen tot een gips voor 8 weken. De mogelijkheid hierop wordt voorafgaand aan de operatie met u besproken. De hand dient de eerste week na de operatie omhoog gehouden te worden, hoger dan het hart. Verder is het belangrijk de hand en vingers (ook in het verband) veel te bewegen. Zo nodig volgt kinesitherapie. Hechtingen worden na 7-10 dagen verwijderd. Uw arts bespreekt met u de specifieke nabehandeling. De operatie is soms pijnlijk waarvoor u pijnstillers krijgt.
Resultaat operatie:
75-80% heeft een goed effect op de ingreep. Als er met gips wordt behandeld is de pols in het begin vaak stijf. Vaak is kinesitherapie nodig om de pols weer soepel te krijgen. Bij bandherstel is het normaal dat niet de volledige beweeglijkheid herstelt.
Risico’s operatie:
Het infectie risico is 2%. Dystrofie is bij elke operatie een klein doch vervelend risico. Er is een risico van 1-2% op pees en gevoelszenuw
beschadiging.