Hand en pols
Springvinger
Oorzaak
De flexorpees van de vinger loopt door een peesschede. Door irritatie, letsel of geleidelijk verouderen van de pees kan er frictie ontstaan tussen pees en peesschede. Hierdoor gaat de pees uiteindelijk blokkeren of wrijven ter hoogte van één van de pulleys. De vinger blijft dan bij de buig- of strekbeweging hangen. hangen. Er is een verhoogd risico op springvingers bij suikerziekte.
Klachten
Er is een verschietende sensatie in de vinger of duim. Dit kan tijdens het buigen maar vooral bij het strekken zijn. De vinger kan een kleine klikkende sensatie hebben of blijven hangen. De vinger moet dan worden rechtgetrokken. Meestal gaat dit gepaard met pijn in de handpalm. Soms is er een bewegingsbeperking in de vinger aanwezig. Soms is er enkel pijn bij beweging zonder het verschietende/blokkerende gevoel.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een combinatie van uw klachten en het klinsche onderzoek. Soms is een bijkomende echografie of radiografie nuttig.
Conservatieve behandeling
Niet operatieve behandeling bestaat uit een cortisone injectie. De cortisone injectie helpt in ongeveer 50-70% van de gevallen, zeker indien het één enkele vinger betreft, het probleem niet langer dan 3 maanden bestaat en indien u geen suikerziekte hebt. De slaagkans van een infiltratie daalt indien deze risicofactoren wel bestaan.
Operatie
Vaak wordt gekozen voor een operatieve behandeling. Hierbij wordt onder lokale verdoving een incisie van 2cm gemaakt in de handpalm. De verdikking in de peesschede (de pulley) wordt gekliefd. Vervolgens wordt gecontroleerd of de pees vrij kan bewegen. Bij uitgebreide irritatie rond de pezen wordt dit gekuist. Hiervoor is het soms nodig de incisie te vergroten. Heel soms is het
nodig een (misbaar) deel van de buigpees te verwijderen.
Bijzonderheden
Indien u bepaalde bloedverdunners gebruikt moet u hier enkele dagen op voorhand mee staken, zoals besproken met de arts op de raadpleging.
Nazorg
U krijgt voor een kleine week een verband. Dit moet proper en droog blijven. Dit wordt op de controle raadpleging verwijderd.
De hand dient de eerste week na de operatie omhoog gehouden te worden, hoger dan het hart.
Verder is het belangrijk de hand en vingers (ook in het verband) veel te bewegen en gewoon te gebruiken.
De hechtingen dienen na 12-14 dagen worden verwijderd. Na het verwijderen van de hechtingen is het belangrijk meerdere malen per dag het litteken te masseren met een littekenzalf.
In de eerste tijd zal er nog enige pijn zijn doch dit verdwijnt gangbaar genomen na een week of 3.
Resultaat operatie:
In 95% is er een goed resultaat. Het opnieuw last krijgen in dezelfde vinger is zeldzaam. Wel kunt u klachten krijgen in andere vingers. Bij sommige patiënten is het litteken gedurende een langere tijd gevoelig (littekenovergevoeligheid). In het overgrote gedeelte van de gevallen is dit van voorbijgaande aard.